田町の集合住宅

Void of the Light

Located in a crowded city, the building is designed to create spaces with light and wind in the site that is quite built up.

To question the meaning of living together, an open-air void like a cave is created at the center of this apartment and stairs are placed among the void.

Light and wind would be brought into the spaces thanks to the ‘Void of the light’. It is an agora for residents,and it functions as enjoyable spaces with three-dimensional public paths.

 

前面道路以外の三方が建て込んだ環境に計画された集合住宅です。三方が建て込んでいるため、良好な採光と通風が得られる解決策を模索しました。

「集まって住むこと」を改めて問い直し、快適で過ごしやすい住まいの集合体を考え、建築の中央に天空のヴォイドを配置し、内部に共用階段を配置しました。

階段の空間は「光のヴォイド」となり、光と風が共用空間や各住戸を駆け抜けます。

この天空のパブリックスペースは、住まい手の広場であり、立体街路の道空間が交錯します。

| DATA |

  • Type :

    Residential Building

  • Location :

    Tokyo

  • Collaborators :

    -

  • Size :

    900sqm

  • Status :

    IDEA