FRAME

This is a renovation and extension project of a house.

The owner wants to have two new rooms for their children by covering the void within. Since they have so many books, they want to make bookshelves where these books are placed.

The design theme is to make a contrast by making a new space within the wood structure.

New child’s rooms are softly divided with the bookshelves and frames of woods.The old wooden structure being left as it is, the collision between the old and new stimulates the spaces.

After you enter through the hole in the white bookshelf, there is a bookshelf with the wood structure.

There are no doors in the entrances of child’s rooms so the composition of bookshelves and the structure express clearly.

Children will live their life as if being surrounded by many books.

New scene has come into being in this house by unifying the bookshelf and the wood structure.

 

個人邸の増築・リノベーションです。

お客様のご希望は、吹抜部分に子供部屋を増築し、多くの書籍の為の本棚でした。既存の木造軸組の構造を活かし、新たにつくる空間と対比・融合させる事が大きなテーマでした。

増築する子供部屋と書斎を本棚によって分けました。部屋と部屋の間は、あらわれた木造軸組と本棚によって緩やかに空間が分節されます。

既存の木造軸組はあらわしとし、白い本棚と古い木材がぶつかり合い、互いの素材感の違いが空間に緊張感を与えます。

白い本棚の開口をくぐり抜けると、そこには木造軸組と一体となった本棚が現れます。部屋の入口にはドアを設置せず、軸組、本棚それぞれの構成が明確になり、まるで本に囲まれた空間となります。

本棚と木造軸組が一体となるようにデザインすることで、新たな風景がこの住宅の内部に現れたと考えます。

| DATA |

  • Type :

    Private House

  • Location :

    Tokyo

  • Collaborators :

  • Size :

    100 sqm

  • Status :

    Completed