東京ヴォイド

Tokyo Voids

This is a master plan of regenerating Tokyo.

Historically speaking, the area around the site used to be a town with nature with canals in Edo period. Located near the Sotobori river which once surrounded Edo castle, the Imperial Palace, city life of this area was closely connected with the nature and water.

With less nature and trees and due to the high density of buildings ,temperatures in summer in Tokyo become higher and higher year after year, regenerating Tokyo with nature is the main intention. Another key issue is symbiosis of future and past, new and old. By not completely demolishing buildings in this area, and partial removal of the existing buildings and creating new buildings, the history of this area would last in the future.

The design is creating the band of nature by creating the line of forests ‘Tokyo Voids’. Through ‘Tokyo Voids’ light and wind would be brought about in the city providing city oasis for people there. The constructions would be divided into three terms and built step by step.

Placing curved glasses would create illusions of nature in restricted area in the city and protect people walking in the line from cars and bicycles. Trees would be reflected one by one and they would create feelings of vast nature. New blocks would be created around the ‘Tokyo Voids’, new buildings would be built with the same height which results in the order of architectures.

Contrary to surgical design which is totally demolishing and building new buildings, this solution is a kind of Chinese herb medicine therapy and it is really effective in dealing with regenerating existing city.

 

千代田区における東京再生計画のマスタープランです。歴史的にこの地域は自然を感じられる町であり、江戸時代には多くの運河がありました。かつて江戸城を囲んでいた外堀の近くにあったため、自然なや水と密接につながった都市空間を作っておりました。

年々自然が少なくなる傾向にあり、建物が次々と作られてきたこともあり、東京の夏の温度は年々増加傾向にあります。そこで、自然を活かした東京再生計画を考えました。もう一つの大事なポイントは過去と未来、新旧の共生です。周辺の建物を一斉に取り壊すのではなく、部分的に新たな建物としてゆくことにより、地域の歴史は未来に受け継がれてゆきます。

自然の樹木の帯を作り、‘Tokyo Voids’をコンセプトとしました。‘Tokyo Voids’は既存の都市に光と風をもたらし、都市のオアシスとなるでしょう。工事は三期に分けられ、少しずつ都市の再生を目指します。

三種類のカーブしたガラスを配置することにより、限られた空間に自然のイリュージョンを作り出し、‘Tokyo Voids’を歩いて楽しむ人々を車やバイク等から守ります。

カーブしたガラスには樹木が次々と映し出され、広大な自然にいるような感覚を感じられます。周囲には新たなブロックが作られ、高さを揃えた建物をつくり、秩序を生み出します。

既存建物をすべて取り壊し、新たな建物を建てる外科手術的な手法とは対照的な、漢方療法的手法の再生計画は、大きな可能性を持つと考えます。

| DATA |

  • Type :

    Master Plan

  • Location :

    Tokyo

  • Collaborators :

    -

  • Size :

    20,000sqm

  • Status :

    IDEA