House N

This is a refurbishment project of a house.

Making the wood structure strengthened as well as beautifully designed while taking care of the characteristics of wood frames is the main theme of this project.

Regenerating architectures leads to expanding the histories and environments of the cities and contributes to the cultures and diversities. 

The existing beams are placed at random, nevertheless, the new beams are added to the frame to strengthen the structure which would bring about the sense of order and express the transitional beauty reflecting the light and creating shadows.

The desk and handrail of woods designed using the existing columns represents the conversation between the old and the new.

New narrow window under the small beam is placed to bring in vivid natural light and two beams are designed as lighting equipment. Beauty with order would come into being and the frame and light would be unified when they encounter.The wood terrace enfolded by the wood wall is isolated from the nearby environment and provides natural space like ‘Green Void’.

New house totally renovated inside yet shows simple beauty of woods and light and the bounty of nature providing wooden spaces of several times.

 

木造戸建住宅のリノベーションです。

既存の木造軸組へ新たな梁を挿入し、新旧の軸組が交錯する木の空間をつくりだすことで、木造の住まいを次世代へと継承し、都市の記憶や環境を紡いでゆきたいと考えました。

一階の居間では、まばらに置かれていた大梁に新たな梁を均等に配置し、昔からここにあった軸組構造が新たな空間と融合します。

スリット窓からの自然光、梁と同形状の一対の間接照明からの光が出会うとき、秩序ある美が生まれます。

同材の木で覆われた木のテラスは、周囲の環境から隔絶し、‘Green Void’のような自然の空間になります。

内部が完全に生まれ変わった住まいは、木と自然光のシンプルな美しさを生み、多くの世代の木の空間は自然の豊かさを感じられます。

 

Photo : Nobuki Taoka

| DATA |

  • Type :

    Private House

  • Location :

    Tokyo

  • Collaborators :

    -

  • Size :

    100sqm

  • Status :

    Completed